Topuk Dikeni / Plantar Fasiit

Topuk Dikeni / Plantar Fasiit

Topuk dikeni erişkinlerde topuk ağrısının en sık sebebidir.

Topuk dikeni ağrısı özellikle sabahları yataktan inip ilk adımları atarken, gün içinde uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıp yürümeye başlandığında ve uzun mesafeler yüründüğünde ortaya çıkar. Topuk dikeni daha çok kadınlarda, fazla kilolu insanlarda, uzun yürüyüş yapanlarda, ayaklarında doğumsal anatomik bozukluk olanlarda ve uzun sürelerle ayakta çalışanlarda sık görülür.

Ayak tabanındaki plantar fasyanın anatomik çizimi görülmekte.

Ağrıya sanıldığı gibi röntgende topuk kemiğinin (kalkaneus kemiği) arka alt köşesinde görülen ve topuk dikeni olarak bilinen kemik çıkıntısı neden olmaz. Ağrının nedeni ayak tabanında bulunan ve topuk kemiği ile tarak kemikleri arasında yer alan plantar fasya adı verilen sert yapılı dokunun esnekliğini kaybedip topuk kemiğine yapıştığı bölgede oluşan plantar fasiit adı verilen enflamasyondur. Esnekliğini kaybeden plantar fasyada topuğa yapışan bölgede küçük yırtıklar oluşmakta, bu da enflamasyona ve zaman içinde plantar fasiitin kronikleşmesine neden olmaktadır. Röntgende görülen topuk dikeni vücudun bu yırtıkları onarma girişimi sonucunda ortaya çıkar. Plantar fasiitli hastaları tedavi ederken bu kemik çıkıntısının ortadan kaldırılması gibi bir amaç güdülmez.

Şiddetli topuk ağrısı olan bir hastanın ayak röntgeninde topuk dikeni görülmekte.

Plantar fasiitin tedavisinde kullanılan ayakkabı tipi çok önemlidir. Tamamen topuksuz ayakkabılar, parmak arası terlikler ve tabanı çok ince sert ayakkabılar plantar fasiitin kötüleşmesine neden olacaktır. Uygun ayakkabılarla birlikte yumuşak silikon topuk yastıklarının kullanılması yakınmaları azaltır.

Bu yöntemlerle yakınmaları geçmeyen hastaların ağrılı bölgelerine kortikosteroid enjeksiyonları yapılır. Çok az sayıda hasta ise cerrahi girişim gerektirir.