Haglund Sendromu

Haglund Sendromu

Haglund sendromu, retrokalkaneal bursit (topuk kemiği kalkaneusun arkasında bulunan kesenin iltihabı/enflamasyonu) ile birlikte Haglund deformitesinin (topuk kemiği kalkaneusta Aşil tendonuna bası yapan kemik çıkıntısı) ve Aşil tendinitinin bir arada bulunduğu ayağın ağrılı bir hastalığıdır. Haglund sendromlu hastalarda topukta ağrı, yürüme ve ayakkabı giyme güçlüğü olur.

Hastalarda ayrıca sabahları Aşil tendonu boyunca ağrı ve sertlik, aktivite ile kötüleşen tendon veya topuğun arkası boyunca ağrı, egzersizden sonraki gün şiddetli ağrı, tendon kalınlaşması, her zaman var olan ve gün boyunca veya aktivite ile kötüleşen şişlik, ayakkabı giyildiğinde topuk arkasında artan ağrı görülebilir.


Solda sarı okla gösterilen normal topuk kemiği (kalkaneus kemiği), sağda ise kalkaneusun ark üst tarafında kırmızı okla gösterilmiş olan Haglund deformitesi.

Haglund deformitesi Aşil tendonuna ve retrokalkaneal bursaya bası yapan belirgin bir kemik çıkıntısı ve şişlik olarak kendini gösterir. Bu, kemik çıkıntısı Aşil tendonuna sürtünerek iltihaba/enflamasyona ve ağrıya neden olur ve zamanla Aşil tendonunda belirgin bir harabiyete yol açar.


Solda Haglund deformitesi olan bir hastanın ayak röntgeninde sarı çizgiyle fazla kemik parçası gösterilmekte. Sağda ise Haglund deformitesi nedeniyle ameliyat edilmiş bir hastanın ayak röntgeni görülmekte. Bu hastada Haglund deformitesi cerrahi olarak çıkartılmıştır.

Hastalığın tanısında ayak röntgenleri ve MR çok değerlidir. Tedavide öncelikle, uygun ayakkabı kullanımı, germe egzersizleri, buz uygulaması, fizik tedavi, ilaçlar ve retrokalkaneal bursa içine kortikosteroid enjeksiyonu gibi cerrahi dışı yöntemler kullanılır. Ancak dirençli olgularda Haglund deformitesinin cerrahi olarak çıkarılması önerilir.