Menisküs Yırtığı

Her dizde içte ve dışta iki adet menisküs bulunur. Menisküslerin diz ekleminde kıkırdak dokuya binen yükü azaltarak kıkırdakların aşınmasını ve yaralanmasını önleyen işlevleri vardır. Ayrıca eklemin stabilitesinin sağlanması ve hareketlerinin uyum içinde gerçekleşmesini sağlar. Menisküslerin yırtılması diz ekleminde ağrı, kilitlenme ve yürüme, oturup kalkma ve merdiven çıkma gibi hareketler sırasında eklem uyumunun bozulmasına yol açabilir. Bu yakınmalara yürürken boşalma hissi, diz ekleminde şişlik ve uyluk kaslarında zayıflama eşlik edebilir. Ayrıntılı bir fizik muayene ile bir çok hastada menisküs yırtığı tanısı koymak mümkündür. Ayrıca, manyetik görüntüleme (MR) incelemesi ile tanıyı doğrulamak mümkündür. Her menisküs yırtığının tedavisi cerrahi değildir, cerrahi olarak tedavi edilecek menisküs yırtıklarının ameliyatı artroskopik yöntemle yapılır.

Artroskopi eklem sorunlarının cerrahi tedavisinde kullanılan minimal invaziv bir yöntemdir. Menisküs yırtıklarının tedavisinde diz eklemine iki adet yarım santim uzunluğunda kesi yapılır ve bu kesilerden birinden eklemin içine bir özel kamera sokulur. Diz ekleminin ayrıntılı görüntüsü televizyon ekranına benzer bir ekrana yansıtılır. Diğer kesiden ise çok ince cerrahi aletler sokulur ve ameliyat bu şekilde gerçekleştirilir ve ameliyat görüntüleri kaydedilir. Menisküs yırtığının özelliğine göre bir kısmında yırtık bölge onarılır, onarım mümkün değilse yırtık bölge çıkartılır.

Bu yöntemle açık cerrahi tedavi yöntemlerde gereken büyük ameliyat kesileri yapılmaz ve böylelikle ameliyat sonrası hasta açısından çok daha rahat ve ağrısız geçer, hasta aktif yaşama çok daha hızlı döner. Ayrıca ameliyat sonrası rehabilitasyona da çok daha erken başlanır ve böylelikle iyileşme hızlanır. Özellikle sporcuların spora erken dönebilmeleri sağlanır.